Sluit je aan en ervaar zelf het leven

in een Spaanse Tercio!

Herbeleef het tijdperk van Lodewijk XIV.

Keuze uitbeelding

Nieuwe leden kunnen kiezen welke uitbeelding ze willen vormgeven: ofwel behoort men tot de MILITAIRE tak, ofwel tot de BURGER-tak.

Als ‘regiment’ beogen we wel vooral de militaire tak uit te beelden. De burgertak vertegenwoordigt de kampvolgers, die in die periode meetrokken met de veldlegers. Elke rol beschouwen we als evenwaardig, maar ze moeten elk wel versterkend werken voor het geheel.

Van rekruut naar soldaat

Een nieuw lid dat zich als soldaat aanmeldt, wordt de naam ‘rekruut’ meegegeven. Net zoals vroeger dienden de kersverse soldaten eerst een initieel parcours te doorlopen alvorens ze opgenomen werden in het ‘actieve’ deel van de eenheid. Dit is deels bij ons ook zo. Een rekruut wordt automatisch opgenomen in de ‘reserve’ van de eenheid. Daar krijgt hij de nodige tijd, bijgestaan door het bestuur en al de andere leden, om zijn uitbeelding vorm te geven. Een uitbeelding bestaat uit een aantal hoofdzaken: kleding, uitrusting, basiskennis van militaire handelingen en veiligheid, algemene kennis van de periode.

Aankoop van de eerste stukken uitrusting
Rekruten op ontdekking in vestingstad Heusden (NL)
Rekruten op ontdekking in vestingstad Heusden (NL)
Bij de kleermaker - het passen van het uniform
2023_KasteelfeestenEkeren
2023_KasteelfeestenEkeren
Jessie schot_Credits Dolf Imbrechts
Jessie schot_Credits Dolf Imbrechts

Veelgestelde vragen

Is het een dure hobby?

Eerlijk is eerlijk, re-enactment is zeker en vast niet de goedkoopste hobby. Wanneer je beslist dat re-enactment echt iets voor jou is, is het onvermijdelijk dat je enkele grotere instapkosten zal moeten maken.

Allereerst dient er jaarlijks lidgeld betaald te worden. Dit bedraagt 40,00 euro voor individuele leden. Per bijkomend lid uit hetzelfde gezin betaal je 15,00 euro per persoon. Het lidgeld omvat de kosten voor verzekering en maaltijden tijdens evenementen. Hoe vaker je deelneemt aan evenementen, hoe voordeliger dus ;-).

Daarnaast dien je je nog te voorzien van de nodige materialen om de door jouw gekozen uitbeelding compleet te maken en te kunnen deelnemen aan het bivak. Indien je voor de uitbeelding van fuselier gaat, zal de volledige historische outfit (kledij, hoofddeksel, schoenen, lederwerk) ongeveer 2.000,00 euro kosten. Daarnaast is er ook nog de aankoop van een wapen dat gemiddeld 1.300,00 euro kost, en een tent voor twee tot drie personen die gemiddeld 750,00 euro kost. Deze kosten kan je echter over verschillende jaren spreiden aangezien je niet alle materialen meteen van bij het begin nodig hebt. Zo zal je, voor de effectieve aankoop van een wapen, eerst de kans krijgen om met een dummy-wapen van de vereniging te werken. Voor andere uitbeeldingen zullen de kosten vermoedelijk lager liggen. Zo betaal je voor de uitbeelding van een kampvolgster ongeveer 500 euro. Wij begrijpen als vereniging echter dat dit grote kosten zijn en doen daarom ook ons uiterste best om jou hiermee stapsgewijs op weg te helpen en te ondersteunen.

Is re-enactment een gevaarlijke hobby?

In principe is re-enactment geen gevaarlijke hobby. Onze vereniging maakt gebruik van zwartkruit-wapens, hetgeen uiteraard de nodige risico’s met zich meebrengt. Zolang het geldende veiligheidsreglement gerespecteerd wordt en de leden de aanwijzingen van de kaderleden (officieren en onderofficieren) volgen, is het gebruik van dergelijke wapens veilig. Daarom doorloopt elke rekruut een opleidingsperiode zonder werkend wapen alvorens er gevuurd mag worden. Daarnaast is het afleggen van een jaarlijkse vuurproef door elk actief lid met militaire uitbeelding verplicht. Tijdens deze proef wordt de praktische kennis voor het gebruik van het wapen getest. Zoals elke andere hobby is re-enactment echter niet volledig risicovrij. Zo kan je jezelf verbranden aan het kampvuur, je voet omslaan of een blauwe plek oplopen. Wij doen er als vereniging echter alles aan om de evenementen steeds zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Vanaf welke leeftijd kan ik beginnen met re-enactment?

De wettelijke minimumleeftijd voor het mogen bezitten van een historisch vuurwapen is 18 jaar. We hebben er echter voor gekozen om geïnteresseerden vanaf de leeftijd van 16 jaar de kans te geven om deze hobby te beoefenen. In geval je een militaire uitbeelding neerzet, zal dit niet met een werkend historisch vuurwapen zijn, maar met een dummy-wapen. Ben je jonger dan 16 jaar, dan kan je enkel lid worden en deelnemen aan evenementen mits je vergezeld bent van een meerderjarige verantwoordelijke, dewelke tevens lid dient te zijn van de vereniging.

Wat schaft de pot tijdens een bivak?

Ook tijdens de maaltijden proberen we respect te hebben voor hoe het er vroeger aan toe ging. De alom bekende afhaalmaaltijden, minute-soepjes en diepvriespizza’s worden op bivak omgeruild door heerlijke op houtvuur bereide maaltijden. Receptjes die regelmatig de revue passeren zijn brood met roerei en spek in de ochtend, een stevige maaltijdsoep met vers gesneden groentjes, vlees en patatjes, ... Verhongeren ga je op bivak zeker en vast niet doen en als je geluk hebt toveren de kampvolg(st)ers doorheen de dag nog enkele heerlijke tussendoortjes uit hun gietijzeren pannen! Het koken zelf gebeurt vaak door de burgers, maar ook de militairen dragen hun steentje bij aan de bereiding van de maaltijden en de onvermijdbare (maar gelukkig weinige) afwas die erbij komt kijken. ’s Avonds wordt het kookvuur een gezellige verzamelplaats waar iedereen samenkomt om te genieten van een hapje en tapje.

Hoe slapen jullie tijdens een bivak?

Alhoewel het af en toe eens kan gebeuren dat men onder open hemel in slaap valt aan het kampvuur, wordt na het hapje en tapje het kampvuur meestal ingeruild voor de tenten. De A-tent was de standaard tent voor de voetsoldaten. Ze meet ongeveer 2m x 3m x 2m (b x l x h) en diende vroeger om 6 tot 8 man in te huisvesten. Vandaag de dag slapen we er met 2 tot 3 man in. Als bed geen opblaasmatrassen of veldbedjes, maar een dikke laag losgemaakte stro. Deze bodem houdt de koude van de ondergrond tegen en ligt verrassend zacht. Vervolgens nog een dik wollen deken over je trekken, een nachtmuts aan en je welverdiende nachtrust kan beginnen.

Heb je last van hooikoorts of andere allergieën, dan zoeken we samen naar de meest historisch verantwoorde oplossingen. De overnachtingen zijn niet iets om tegenop te kijken, maar net datgene waar je na een goed gevulde dag op het slagveld en in het bivak naar zal uitkijken.

Ik wil graag verder kennismaken en/of eens meedoen. Hoe doe ik dat?

Heb je na het bekijken van onze website en het lezen van de FAQ’s zin gekregen om het eens zelf te komen proberen? Dat kan!

Stuur ons een mailtje via regimentspinola@gmail.com of contacteer ons via Facebook of Instagram. Stel jezelf even kort voor en laat ons weten waar je interesse ligt. Samen bekijken we dan wat de mogelijkheden zijn.